Yleisiä ongelmia ja ratkaisuehdotuksia niihin

[sixcol_one] [/sixcol_one] [sixcol_four]

 

Ahtaassa tilassa pyykkikone päältä aukaistavaa mallia.

Miten Bide-suihku vanhaan pesuallashanaan ?

Jos pesualtaan hana on jo vanha tai jopa vielä kaksiotehana, kannattaisi se ehdottomasti vaihtaa uureen – jossa on myös alapesusuihku.

Jos hana on suhteellisen uusi, eikä sitä haluta vielä vaihtaa, voi hanan poresuuttimeen asentaa siihen tarkoitetun suihkun. Sen liittimessä on jakokappale, joka jakaa veden suihkulle tai pesualtaalle aivan kuin ao Bide-hana. Hinta on vajaa puolet uuden Bide-hanan hinnasta. Letku jää näkyviin altaan päälle.

Miten suihkukulma, kun on yhteinen sekoittaja altaalle ja suihkulle ?

Parasta olisi antaa putkimiehen asentaa jakoputkisto uudelleen siten, että suihkulle ja pesualtaalle tulee kummallekin oma hana. Tällöin saa pesuallashanaan Bide-suihkun, mikäli WC-istuin on samassa tilassa. Tämä ratkaisu tekee mahdolliseksi myös suihkun ja pesualtaan yhtäaikaisen käytön, mikä lyhentää “aamujonoja”.

Asennus voidaan suorittaa joko niin, että jako suoritetaan jo runkoputkesta lähtien – useimmiten kauempana. Se voidaan tehdä myös pinta-asennuksena esimerkiksi kromatulla kupariputkella lähtien vanhan sekoittajan seinäliittimistä. Putket ja liittimet jäävät tällöin näkyviin.

Helpoin, mutta ei suinkaan paras, ratkaisu on suihkukulmasta luopuminen ja sen korvaaminen suihkuseinällä, jossa on suihkuverho juuri suihkuhanan kohdalla. Tällöin hanaa voi edelleen käyttää sekä suihkulle että pesualtaalle

Miten säästää tilaa WC:ssä ?

Vessat ovat yleensä vanhoissa taloissa kovin pieniä eikä niissä ole huomioitu nykyajan tila- ja säilytystarpeita. On kuitenkin joukko ideoita, joiden avulla voi saada lisää tilaa – hieman sieltä, vähän täältä;

  • vaihda WC-istuin “lyhyeksi malliksi”. Se säästää muutaman sentin
  • asenna WC-istuin mahdollisimman lähelle takaseinää ja niin lähelle sivuseinää, ettei se haittaa sen käyttöä. Viemäriliitokseen on saatavana epäkeskoliitin, jolla istuimen paikkaa voi siirtää 2 – 3 senttiä.
  • kaappi WC-istuimen yläpuolelle. 15 – 20 cm syvä ja 60 cm leveä kaappi ei haittaa istuimen käyttöä-
  • Mikäli asunnossa on erillinen pesu-/kylpyhuone, riittää käsienpesuun pienempikin allas. Altaita on aina 40 cm leveästä alkaen ja 45 cm leveälle löytyy jo allaskaappi.
  • Peilin tilalle peilikaappi. Muuallekin yläkaappeja tilan sallimissa rajoissa.
  • Älä huononna tilan käytettävyyttä !

Miten laatoitan peltisen elementtikylpyhuoneen seinät ? “vetelä” peltiseinä, huoltoluukut, kaappien kiinnitys ?

Elementtikylpyhuoneissa on usein peltiseinät, jotka on tapetoitu. Seinän voi laatoittaa ihan normaalisti. Laatoitus jäykistää seinää melkoisesti, mutta aina on olemassa riski – seinään voimakkaasti nojattaessa tms – että laattasaumat ja ehkä jopa joku laattakin saattavat irrota. Huoltoluukut ovat aktiivista käyttöä varten eikä niitä saa laatoittaa umpeen. Niiden eteenkään ei saaasentaa kiinteitä esteitä kuten allaskaappi, WC-istuin tms.

WC jää laatoituksessa liian lähelle seinää eikä ylety
viemäriin ?

Viemäriin asennettava epäkeskoyhde, jolloin istuinta voidaan siirtää hieman ulospäin seinästä. WC-istuimeksi voi valita myös sellaisen, jossa viemäri on seinää kohden (“töpöhäntä”). Tämä istuin voidaan sitten viemäröidä paljon vapaammin asianmukaisilla viemäriosilla.

Ikkuna on esteenä suihkukulman asentamiselle – ikkunaa ei saa auki ja puitteet kastuvat ?

  • Useilla valmistajilla ja maahantuojilla on mallistossa erillisiä seinäkkeitä, joita voi yhdistellä heidän suihkukulmiinsa ja liukuoviseiniinsä – jopa vinoin kulmin. Näistä voit rakentaa suihkutilan, joka on haluamasi kokoinen, ja jonka yksi seinä jatkuu vinosti kylpyhuoneen seinään siten, että ikkuna jää vapaaksi.
  • Suihkutilaksi voi valita myös suihkukaapin, jonka vesihanan liittää seinäliittimiin joustavin muoviputkin. Kaappi voidaan sitten siirtää tarvittaessa syrjään (Ei hyvä ratkaisu, jos ikkunaa availlaan päivittäin)
  • Ikkuna voidaan suojata läpinäkyvällä muovilevyllä ja suihkutilaksi suihkuseinä-suihkuverho-yhdistelmä.

Lämpöpatteri estää suihkukulman asentamisen ?

Jos lämpöpatteria ei siirretä tai lyhennetä (yleensä helppo toimenpide ammattilaiselle remontin yhteydessä), voi suihkukulmaan ankkia lisä-/levennysprofiilin, johon tekee loven patterille. Lämpöliikkeistä johtuen kohtaa ei voi tehdä täysin tiiviiksi.

Remontin yhteydessä siirrä tai lyhennä patteri tai vaihda se kuivauspatteriksi (tämä voi edellyttää lattialämmitystä, jotta lämpö riittäisi)

Vanhoissa taloissa saattavat seinät olla huonoista “pula-ajan” materiaaleista tehtyjä.

Remontin yhteydessä tulee tällöin usein yllätyksiä, kun seinä alkaa murentua ja lähes purkua päälle. Tällöin on irtoava ainesosa otettava pois ja laastilla tasoitettava seinä uuden veroiseksi. Ehkä joudut jopa muuraamaan uuden seinän ? Jos saat isännöitsijältä tai naapureita tiedon, että seinä tulee varmasti murenemään, kannattaa harkita vanhan seinän levyttämistä kipsilevyllä, vesieristämistä ja pinnoittamista (laatat tai tapetti)

Mistä vastaa asukas, mistä taloyhtiö ?

Asunto-osakeyhtiöissä tulee joskus epäselvyyksiä siitä, mistä asukas tai taloyhtiö vastaavat. Tässä on kyse toisaalta siitä, kuka vastaa kunnossapidosta ja toisaalta kustannuksista. Tässä joitakin esimerkkejä:

Rakennusosa Kuka vastaa
Ulkoseinät AsOy
Vesieristeet AsOy
Sisäseinien ja lattioiden pintamateriaalit (maalaus, tapetti, laatat) Osakas
Sisäpuoliset tasoitteet ja rappaukset Osakas
Ikkuna; ulkopuite ja -lasi AsOy
Ikkuna; sisäpuite ja -lasi Osakas
Pesuallas- ja suihkuhanat (yhtiön standardi) AsOy
Suihkuallas Osakas
Allaskaappi ym kph-kaapit Osakas
WC:n toiminta AsOy
Putkistovuodot ja -tukokset AsOy
Patteriventtiilit AsOy
Pistorasiat Osakas
Rikkominen rakennusosasta riippumatta (normaali vastuu) Osakas

Taulukko on ohjeellinen

[/sixcol_four] [sixcol_one_last] [/sixcol_one_last]