Vinkki 01

YKSIOTEHANAN TIIVISTEIDEN JA SUUTTIMEN TARKISTUS JA HUOLTO

Nykyaikaiset yksiotehanat ovat erittäin luotettavia, toimintavarmoja ja kestäviä. Keraamiset tiivisteet ovat pitkäikäisiä (15 – 20 v). Hanoja tulee kuitenkin huoltaa säännöllisesti hyvän toiminnan varmistamiseksi. Epäpuhtaudet kuten roskat, kalkki yms voivat aiheuttaa hanan vuotamista ja jopa vahingoittaa tiivisteitä. Tällöin on tiivisteet vaihdettava.

Koska hanat ovat viime aikoina kehittyneet, kannattaa 5 – 10 vuotta vanha vuotava hana vaihtaa uuteen.

 

Tiivisteen vaihto

 1. Sulje vedentulo hanan tuloputkissa (sekä lämmin että kylmä) olevista kuulasulkuventtiileistä. Varmista avaamalla hana, että vettä ei tule.
 2. Kampea hanan päällä oleva koristepeitelevy pois ruuvimeisselillä. Ole varovainen, sillä peitelevy on muovia. Varo naarmuttamasta peitelevyä tai hanaa muutoinkaan.
 3. Avaa käyttövivun kiinnitysruuvi. Käytä terävää ja oikean kokoista ruuvimeisseliä, sillä ruuvi saattaa olla tiukassa ja sen verran pehmeätä materiaalia, että voi vahingoittua avattaessa.  Varo vahingoittamasta vipua, sillä se on muovia.
 4. Nosta vipu ja sen alla oleva kaulus pois.
 5. Säätö- ja tiivisteosa on kiinni ruuveilla. Avaa ruuvit, jolloin voit irrottaa säätö- ja sulkuosan. Kappaleella säädetään virtaamaa ja lämpimän ja kylmän veden suhdetta (veden lämpötilaa).
 6. Alakappaleessa on kolme reikää, joissa on tiivisteet. Tarkista tiivisteiden kunto. Likaiset, kovettuneet tai rispaantuneet tiivisteet kannattaa vaihtaa.
 7. Jos hana on vuotanut, tulisi vuodon nyt loppua. Jos näin ei käy, tulee koko tiivistekappale vaihtaa uuteen.
 8. Mikäli vuoto edelleen jatkuu, johtunee se tiivistekappaleen ja hanan rungon välisten O-renkaiden (2 kpl) vioittumisesta. Tällöin on hana irrotettava tuloputkistaan ja altaasta. Varmistaudu siitä, että veden tulo on estetty – varmuudenvuoksi verkoston sulkuventtiilistä. Sen jälkeen rungon kiinnitysruuvi aukaistaan ja runko ja tiivistekappale irrotetaan toisistaan työntämällä tiivistekappale altapäin ylös rungosta. Vaihda O-renkaat.
 9. Puhdista ja kuivaa hanan sisus.
 10. Hanan kokoaminen tapahtuu kuten edellä on kerrottu, mutta käännetyssä järjestyksessä.
 11. Puhdista hanan juoksuputken päässä oleva poresuutin avaamalla se kiintoavaimella. Poista roskat.
 12. Laita poresuutin likoamaan yöksi kalkinpoistoaineeseen tai laimennettuun etikkaliemeen. Huuhtele suutin ja kiinnitä se paikalleen. Vaihda huonokuntoinen suutin uuteen.
 13. Virtaaman ja maksimilämpötilan esisäätö tapahtuu …