Vesieristys

[sixcol_one] [/sixcol_one] [sixcol_four]

Vesieristys on elintärkeä osa kylpyhuoneen seinä- ja lattiarakenteita. Pelkkä kosteuseristyssively ei ole osoittautunut riittäväksi.

Vesieristysmenetelmiä on erilaisia; bitumihuopaeristyksistä on pitkäaikaiset kokemukset ja ne ovat osoittautuneet luotettaviksi. Niiden asentaminen on vaikeampaa ja ne vaativat tasoituksen vesieristyksen päälle.

Siveltävien vesieristysten asentaminen on helpompaa, lasikuitukangasvahvistuksia on ehdottomasti käytettävä ja valmistajien esittämiä määriä ei saa alittaa. Tulevaisuus näyttää niiden luotettavuuden.

Laatoitus ei ole vesitiivis, vaikka laatat olisivatkin lasitettuja. Vesi imeytyy saumoista laatoituksen taakse rakenteen sisään, mutta ei kuivu hyvin, joten … Myös vinyylitapetit ovat osoittautuneet huonoiksi johtuen saumoista, läpivienneistä yms

Lattia kannattaa yleensä vesieristää vasta, kun seinät on laatoitettu alinta laattariviä lukuun ottamatta. Näin vältytään työnaikaiselta eristyksen vahingoittumiselta.

  • Puhdista pinta irtoavista aineksista ja pese se puhtaaksi. Anna kuivua.
  • huokoiset ja vettä imevät pinnat tulee pohjustaa kosteussuojalla.
  • Sivele vesieristysainetta käyttöohjeen ilmoittamassa suhteessa oikea määrä per neliömetri (riittoisuus). Anna kuivua.
  • Sivele toinen kerros ja aseta samalla lasikuitukangasvahvikkeet nurkkiin, levyjatkoksiin, saumoihin, liikuntasaumoihin, läpivienteihin, lattiakaivojen reunaan ym vastaaviin kohtiin. Anna kuivua.
  • Levitä kolmas kerta vesieristettä ja anna kuivua kunnolla.
  • Eri valmistajien aineilla ja menetelmillä on erilaiset asennustavat. Perehdy ennen työn aloittamista hankkimasi valmisteen asennusohjeeseen ja noudata sitä. Valmistajien ohjeita tulee noudattaa tarkasti, tukirenkaita käyttää, vahvikkeita käyttää jne sanovat asentajat mitä tahansa. Ohjeiden tarkka noudattaminen on joskus varsin työlästä, mutta se ei saa olla syy niiden noudattamatta jättämiseen.
  • Usein suositellaan levitettäväksi ohut kerros laastia vesieristyksen päälle, jolloin vesieristys ei vahingoitu niin herkästi laatoitustyön aikana.
  • Lattiakaivon ja sen korokerenkaan on liityttävä lattian vesieristykseen niin luotettavasti, ettei edes kaivon tukkeutumisen aiheuttama vedenpinnan nousu voi aiheuttaa vesivahinkoa. Kaivon kiristysrenkaalla varmennetaan vesieristyksen pysyvyys. Kaivoa on syytä tarkkailla.
  • Kuivakaivosta tai pesukoneesta tuleva viemäriputki yhdistetään usein lattiakaivoon. Tämän liitoksen vuotaminen on usein syynä vesivaurioihin. Liitos on tehtävä huolella ja tiivistettävä siten, että se toimii vielä vuosikymmenien jälkeen. Mikäli mahdollista liitos tulisi tehdä koteloon tai jättää kokonaan tekemättä.
  • Putken läpivienti seinässä; tiivistys: mikäli putkia on tuotava seinän läpi kylpyhuonetilaan, tulee se tehdä sellaisessa paikassa, jossa veden roiskuminen on mahdollisimman vähäistä eli kaukana suihkutilasta, pesualtaasta tai kylpyammeesta. Putkien tuominen ylhäältä on suotavampaa. Putken läpimenoa varten tulisi tehdä n. 10 mm putken halkaisijaa suurempi reikä. Käsittele vesieristysaineella reiän pinnat ja laita niihin saniteettisilikonia. Putken asennuksen jälkeen (puhdista putki asennettaessa tarttumisen parantamiseksi) laita reikään saniteettisilikonia ja vesieristä seinä – läpiviennin kohdalle lujitekangas.

[/sixcol_four] [sixcol_one_last] [/sixcol_one_last]