Laatoitus

[sixcol_one] [/sixcol_one] [sixcol_four]

Laatoissa pätee; korkeampi hinta = korkeampi laatu, yleensä johonkin pisteeseen asti, joskin 15 – 25 euroa/m2 alueella erot tasoittuvat ja kalliimmat ovat kalliita näyttävyytensä, tekotapansa ja massiivisuutensa takia. Halpatarjoukset ovat usein kakkoslaatua tai poistoeriä. Kysy, myyjä on velvollinen kertomaan laadun oikein.

Älä sorru laattojen “shokkitarjouksiin”, sillä tällaiset laatat ovat useimmiten kakkoslaatua, tai muutoin viallisia, niissä värit vaihtelevat tai paksuudet heittelevät tms tai ne ovat jäännöserää, jolloin lisälaattoja ei tarvittaessa saa. Yleensä ottaen hinta määrittelee laatan laadun (15 – 25 euroa/m2) tai erikoinen koko, kohokuviointi tms. Kylpyhuoneremontissa, jonka kustannukset ovat 3500 euroa ei laattojen hinta – onko se 150 vaiko 350 euroa – ole niin tärkeä kuin laatoituksen laatu, kun ajatellaan seuraavien 10 – 15 vuoden viihtymistä.

Seinä

  • Tarkista, että seinät ovat suorat. Tarvittaessa oikaise ja tasoita. Älä käytä vesiliukoisia tasoitteita. Tasoitteen on oltava kosteaan tilaan tarkoitettua ja sen on annettava kuivua kunnolla. Kuivattamista ei saa jouduttaa lattialämmityksellä tai muulla ulkopuolisella lisälämmöllä.
  • Varmista, että vesieristykset ovat kunnossa tai huolella tehdyt.
  • Suunnittele laattajako eli saumojen ja leikattujen laattojen sijoittelu (On hyvä ottaa huomioon jo laattakaupassa parhaan laattajaon ja lopputuloksen aikaansaamiseksi) Pääsääntöinä voisi pitää, että katkaistuja laattoja vain seinän toiseen reunaan ja lattianrajaan. Yleensäkin pyrittävä säilyttämään suuret ja näkyvät seinänosat mahdollisimman ehyinä. Ovien ja ikkunoiden kohdalla pyrittävä siihen, että ainakin ylä- tai alapinta on tasassa laattajaon kanssa. Kun vain osa seinäkorkeudesta laatoitetaan, tulee laatta jako suunnitella siten, että ylin laattarivi koostuu kokonaisista laatoista. Seinien laattajaon jatkuttava yhtenäisenä seinästä toiseen (vaakasaumat samalla korkeudella) ja lattiassa saumojen jatkuttava seinälaattojen saumojen kanssa samassa linjassa. Varmista suunnitelma koesijoittelulla. Merkitse vaakaviivat ja joitakin pystyviivoja seinään, jotta voit varmistua laatoituksen aikana sen oikeasta sujuvuudesta. Ota sauman leveys huomioon.
  • Toiseksi alimman seinälaatan alareunan tasalle kiinnitetään suora, mahdollisesti höylätty lauta (kiinnityksen mahdollisesti aiheuttamat vauriot vesieristykselle on korjattava ennen alimman laattarivin liimaamista). Laudasta on helpompi lähteä laatoittamaan ylöspäin ja se estää laattojen mahdollisen valumisen alas.
  • Sekoita laattaliima (tai laasti) valmistajan ohjeiden mukaisesti esimerkiksi porakoneeseen kiinnitetyllä vispilällä. Levitä laastia/liimaa n. 3 mm:n kerros kerralla vain sille alueelle, jonka ehdit laatoittaa 10-15 minuutissa. Jos laasti tai liima ehtii tulla kalvomaiseksi, on se poistettava ja levitettävä uusi kerros. Paina liima lujasti lastalla seinäpintaan kiinni ja “kampaa” liima auki lastan hammaspuolella. Hammastuksen on oltava sitä suurempi, mitä suurempia laatat ovat. Laita laatta ensin alareunastaan oikealle kohdalleen siten, että yläreuna on vielä irti liimasta. Napauta laatta sitten oikeaan paikkaansa voimakkaasti. Ensimmäisten laattojen liimautuminen kannattaa tarkastaa ottamalla laatta heti liimaamisen jälkeen irti ja tarkistamalla, että ainakin ¾ osaa taustapinnasta on liiman peitossa. Poista laatan pinnalta ylimääräinen laasti heti, jotta se ei ehdi kuivua siihen.
  • Käytä laattojen välisen saumaraon leveyden varmistajana saumanauhaa tai laattaristejä. Laattaristit on asetettava niin syvälle, että niiden päälle jää riittävästi tilaa sauma-aineelle. Saumanauhaa ei saa poistaa ennen kuin laatat varmasti pysyvät paikoillaan valumatta.
  • Leikkaa reunalaatat laattaleikkurilla (osta tai vuokraa), mikä on yksinkertaisinta ja tulos varmin. Katkaisua mitoittaessasi ota huomioon tarvittaessa sauman leveys. Laatat voi katkaista tai muotoilla myös käsin terävän piikin, lasiveitsen ja pihtien tai hohtimien avulla. Lasiveitsellä tehdään ensin “viilto” laatan lasitetulle puolelle ja laatta katkaistaan pihdeillä tai jotain kulmaa vasten (pöydän reuna tms) tai kaarevat muodot nakertamalla pihdeillä pieni pala kerrallaan. Koverra reikä ensin laatan takapuolelle kunnes reikä tulee hiukan läpi laatan. Suurenna reikä halutun kokoiseksi lasitetulta puolelta.
  • Ulkonurkat voit tehdä usealla eri tavalla; Voit käyttää valmiita jiirilaattoja (useisiin laattamalleihin kuuluu myös valmiita jiirilaattoja). Voit viistää itse jiirin reunalaattoihin. Laattaliikkeissä myydään jiiriin tarkoitettuja listoja, jotka helpottavat jiirin tekoa. Kulman voi tehdä myös niin (ehkä yleisin tapa), että näkyvän puolen laatan ulkoreuna asetetaan vähemmän näkyvän laatan ulkoreunan tasoon. Kunhan näkyvän seinän reunaan tulevan laatan reuna on lasitettu, tulee kulmasta siisti – huolellisella työllä. Tarkista jatkuvasti vesivaa’alla, että laattojen pystysaumat tulevat pystysuoraan. Puhdista saumaurista ylimääräinen liima-aine (saumaurasta yli puolet oltava vapaana). Kun laatoitus on kuivunut, voit liimata alimman laattarivin. Muista tiivistää vesieristys ohjurilaudan kiinnityskohdissa huolellisesti.
  • Laattaliiman kuivuttua (vähintään 2 vuorokautta. Kuivumisaika riippuu liimasta, sen paksuudesta, käytetystä vesieristeestä sekä kylpyhuoneen lämpötilasta ja tuuletuksesta. Ota kuivumisaika “varmanpäälle”.) laatoita alin laattarivi, mutta kuitenkin vasta lattian vesieristyksen jälkeen, sillä lattian vesieristys on nostettava seinille ainakin 10 cm. Varo vahingoittamasta vesieristystä. Laatoitus saumataan. Levitä saumausainetta kumilastalla vinottaisin vedoin laatoituksen yli niin, että saumat tulevat laastia täyteen. Sauma-aineen kuivuttua jonkin aikaa (15 – 30 minuuttia, kun sauma alkaa kovettua), seinä pyyhitään kostealla sienellä. Varo käyttämästä liikaa vettä, jottei saumasta tule liian matala. Tämän jälkeen, kun laattojen pinta on kuivunut, seinä pestään rätillä varoen saumoja. Sauma-aineen väriä valitessasi vältä tummia värisävyjä, jos laatat ovat lasittamattomia tai pinnaltaan huokoisia, jotta laatta ei värjäytyisi saumalaastin väristä.
  • Nurkat ja liikuntasaumat (kohdat, joissa rakenne voi elää tai kaksi eri aineista seinää yhdistyy) tiivistetään saniteettisilikonisaumalla. Puhdista ura liimapurseista ja irtoaineksista. Rajaa maalarinteipillä saumattava alue. Purista silikoni saumaan siten, että se todella täyttää saumauran. Usein suositellaan käytettäväksi ensin tartunta-ainetta, jotta silikoni tarttuisi varmuudella. Tasoita silikoni joko saippuaveteen kostutetulla sormella tai puulastalla. Kun silikoni on tasainen, poista maalarinteipit heti, jotta ne eivät ehtisi tarttua silikoniin lujasti. Tee vastaava operaatio myös läpivienneille.
  • Saumauksen kuivuttua pese laatoitus puhtaaksi. Anna seinän kuivua vähintään viikko ennen suihkuttelua.
  • Laatoita ensin seinät ja sitten lattia
  • Eräiden elementtikylpyhuoneiden seinät ovat peltiä. Peltiseinäkin jäykistyy huomattavasti, kun se laatoitetaan. Laattojen liimauksessa käytettävä tällöin tähän tapaukseen sopivaa liimaa. (Laatoitus on tällöin jonkin verran herkempi rikkoutumaan lähinnä saumoistaan, sillä seinä antaa hieman periksi)
  • Levyseinä on rakennettava tukevaksi, mikäli se laatoitetaan, jotta laatat ja saumat eivät irtoisi seinän taipuessa. Tiheä runkotolpitus tai kaksinkertainen, limitetty levyrakenne
  • Käytä kiviaineisissa seinissä laastia ja levy- ja peltiseinissä liimaa laattojen kiinnittämiseen
  • Puuaineiset levyt elävät laatoitusta huomattavasti enemmän, joten älä laatoita puuaineslevyseiniä enempää kuin n. 1 neliön alueelta.
  • Laatoituksen voi tehdä vanhan laattapinnan päälle. Tällöin on kuitenkin ensin irrotettava kaikki ne laatat ja saumat, jotka ovat vähänkin irti, puhdistettava seinä siihen tarkoitukseen olevalla puhdistusaineella, ja tasoitettava epätasaisuudet. Huomaa, että vanhan laatoituksen päälle laatoittaminen pienentää kylpyhuonetilaa.
  • Saumat voi käsitellä aineella, joka auttaa saumoja hylkimään likaa ja pitää ne siten puhtaina kauemmin.
  • Suojaa laatat muovikalvolla ja pahvilla, jos tilassa suoritetaan muita töitä.
  • Silikoni kannattaa laittaa saumoihin vasta, kun kaikki kalusteet yms on kiinnitetty paikoilleen, mikäli se vain on silikonin kunnollisen asennuksen kannalta mahdollista. Tämä siksi, että porattaessa syntyvä pöly ja murske tahtoo tarttua silikoniin (ainakin tuoreempaan)
  • Säästä laattoja tulevia korjauksia varten – laatu voi loppua kaupoista

Lattia

  • Mikäli lattiassa on lattialämmitys, on se otettava pois päältä 2 – 3 vuorokautta ennen laatoitustyön aloittamista. Lattiaa on syytä kastella. Lattialämmityksen saa kytkeä päälle aikaisintaan viikon kuluttua saumauksesta.
  • puhdista ja tasoita pinta, viimeistele kallistukset
  • Suunnittele laattajako; tarkista ensin lattian suorakulmaisuus (nurkat ovat hämmästyttävän usein vinoja). Asettele laattoja lattialle saadaksesi kuvan kokonaisuudesta. Mieti, minne ohjaat vajaat laatat, vinojen nurkkien aiheuttamat vinot laattapalat tai saumojen kasvattamisen jne. Yleinen tapa on piirtää laatoituksen päämittaviiva oviaukon keskeltä peräseinälle vastaavaan kohtaan oviaukkoon nähden suorakulmaisesti.
  • Piirrä lattiaan laatoituksen päämerkkiviiva siten, että voit käyttää sitä apuna keskimmäisen sauman asemoinnissa. Merkitse viivaan laattajako saumavälit huomioonottaen. Jos aloitat oven luota, jäävät mahdolliset vajaat laatat vastakkaisen seinän viereen. (näin tehdään yleensä)
  • Käytä suoraa ohjurilautaa, johon merkitsen päämerkkiviivan paikan esim. nuolella, ja laattajaon sivusuunnassa. Aseta lauta kohtisuoraan em merkkiviivaan nähden. Laita painot tms laudalle, jotta se pysyisi paikallaan. Laatoita aloittamalla laattarivistä lautaa vasten. Siirrä lautaa laatoituksen etenemisen myötä. Tarkista aina siirtäessäsi ja välillä muutoinkin, että lauta on kohtisuorassa päämerkkiviivaan nähden (Laudan etäisyydet eri päistään oviseinään, oltava yhtä suuret)
  • Suurikokoisten klinkkerilaattojen kiinnityksessä tulee käyttää paksumpaa liima/laastikerrosta ja isompihampaista hammaslastaa
  • Muutoin kuten seinien laatoitus.

 

Laatoituksen saneeraus:

  • Laatoituksen voi myös maalata. Tämä edellyttää, että laatoitus ja vesieristys ovat kunnossa ja ehjät. Maalaukseen käy vain erityisesti sitä varten tarkoitetut aineet – kukin eri työvaiheeseen.
  • Saumauksen voi uusia avaamalla vanhat saumat ja saumaamalla uudelleen
  • Saumat voi puhdistaa siihen tarkoitetuilla aineilla. Ohjeiden ja varovaisuuden noudattaminen on erittäin tärkeätä aineiden happamuuden takia

Mosaiikkilaattojen erityispiirteitä:

  • varaudu olemaan erityisen tarkka ja varaa aikaa
  • tumma kiinnityslaasti saattaa kuultaa vaaleiden ja läpikuultavien laattojen läpi eli valitse tällöin vaalean värinen kiinnityslaasti
  • pohjan tasaisuus normaalia merkityksellisempää
  • mitä pienempi laatta, sitä kalliimpi
  • mosaiikkipinta jää eläväksi (sitä ei saa täysin säännölliseksi)

[/sixcol_four] [sixcol_one_last] [/sixcol_one_last]