[sixcol_one] [/sixcol_one] [sixcol_four]
Ilmanvaihtoartikkeli
Kunnollinen ilmanvaihto – usein unohdettu välttämättömyys
Harvoin tapaa asuntoja, joiden ilmanvaihto on riittävä ja hyvin toimiva. Erityisiä ongelmia esiintyy vanhemmissa kerrostaloissa sekä hieman uudemmissa pientaloissa. Tuntuu siltä, että riittävän ilmanvaihdon merkitystä ei oikein ymmärretä ?
Mitä riittämätön ilmanvaihto voi saada aikaan?
- epäpuhdas ilma on monien sairauksien aiheuttaja – allergiat ehkä yleisimpinä
- väsymys ja haluttomuus vaivaavat helpommin huonossa sisäilmassa
- huoneilma on tunkkaisen ja kostean oloista
- liian suuri kosteus aiheuttaa homeongelmia ja kosteusvaurioita. Kärsijöinä sekä asukkaat että rakenteet
- sisäilma voi sisältää liian suuria radon-pitoisuuksia.
Mistä voi havaita, onko ilmanvaihto riittämätön?
- Paras konsti on ilman muuta nenä – kun vieras tulee kylään, haistaa hän välittömästi “ilmanvaihdon riittämättömyyden”.
- Ikkunat eivät saa huurtua
- pesuhuoneen seinät ja peili eivät saa valua kosteutta ilmankosteuden takia
- pyykin tulee kuivua yön yli kuivatuksessa narulla
Minkälainen on sitten riittävä ja hyvä ilmanvaihto?
- Jos talon ilmanvaihto on riittävä, ei edellä esitettyjä haittoja esiinny, ja sisäilmasto on viihtyisä.
- Hyvälle ilmanvaihtojärjestelmälle ei riitä vain ilmamäärä;
- raitisilma on tuotava oikeisiin tiloihin ja vedottomasti.
- raittiin ilman on oltava puhdasta, vapaata siitepölystä, noesta yms
- likainen ilma on samoin poistettava siten, että haju- ym haitat eivät leviä muihin tiloihin, yleensä keittiöstä lieden päältä ja saniteettitiloista.
- ilmanvaihdon on oltava äänetön
- järjestelmän tulee olla helppo puhdistaa, huoltaa ja säätää. Tämä toteutuu varmimmin antamalla suunnittelu ja asennus ammattilaisille ja valitsemalla tyyppihyväksytyt tuotteet.
Uudisrakennuksissa hyvän ilmanvaihdon toteuttaminen on suhteellisen helppoa. Mutta miten ratkaista nämä ongelmat vanhemmissa taloissa ? Ongelman ratkaisua on tarkasteltava kahdelta kovin erilaiselta taholta; pientalot ja kerrostalot.
Pientaloissa – omakotitalot ja rivitalot – on ilmanvaihdon parantaminen huomattavasti kerrostaloasuntoja helpompaa. Helpoimpia konsteja lienevät
- kunnon tuuletus tehokkaalla ristivedolla aamuin illoin (toimii oikeastaan “ensiapuna” ja on sekä vetoa aiheuttava että epätaloudellinen ja epämukava tapa)
- koneellisen poiston rakentaminen lieden päälle ja myös saniteettitiloihin. Mikäli raittiin ilman tulo rakenteiden tai mieluummin asianmukaisten raitisilmaventtiilien kautta on toteutettu, saavutetaan hyvä ilmanvaihto. Tällöin on tärkeätä, että laitteet ovat kunnolliset ja tyyppihyväksytyt ja venttiilit oikein säädetty. Energiakustannuksiltaan järjestelmä on kallis ja saattaakin lisätä lämmönkulutusta suurestikin.
- pientaloihin on useimmissa tapauksissa asennettavissa jälkeenpäinkin tulo- ja poistoilmajärjestelmä, joka kannattaa varustaa lämpöenergian talteenotolla. Tämä on selvästi paras ratkaisu, 1) Kunnollinen ilmanvaihto kaikissa tiloissa, kun raitisilma tuodaan koneellisesti, 2) Miellyttävä ja vedoton ratkaisu, kun raitisilma on lämmitettyä. 3) Käyttökustannuksiltaan edullinen ratkaisu, kun yli puolet poistoilman sisältämästä lämmöstä otetaan talteen. 4) Puhtaampi ilma, sillä raitisilma saadaan suodatettua ilmanvaihtokoneessa.
Kerrostaloissa on yleensä vain koneellinen poisto. Energiansäästön nimissä sitäkin käytetään täydellä teholla vain pari tuntia vuorokaudessa – lähinnä ruuanvalmistuksen aikaan. Venttiilit ovat useimmiten huonosti säädetyt – usein jopa tukitut (“yläkerrassa vetää ja alakerrassa ei tapahdu mitään”). Kun ilmanvaihdon tehostaminen omalla liesituulettimella tai muulla yhteiskanavaan liitetyllä puhaltimella on ehdottomasti kielletty, niin mikä neuvoksi?
Aamuin illoin suoritettava 10 minuutin tehotuuletus ristivedolla auttaa ilman laatuun. Talon imuria tulisi käyttää täysteholla 5 – 6 tuntia vuorokaudessa, venttiilit olisi säädettävä ja ikkunatiivisteihin tehtävä tarpeelliset aukot raitisilmalle tulla sisään. Koneellisen poiston toimivuus edellyttää rakoja ovien alla tai erillisiä rakoventtiileitä makuuhuoneiden ja saniteettitilojen oviin. Keittiökäryjen poistumista ja leviämisen estämistä voidaan tehostaa kunnollisella liesikuvulla. Kuvun on tällöin oltava sellaisen, että sen ilmankeräys on tehokas, ilmatila riittävä ja virtausominaisuudet otolliset. Liesikuvun rasvasuodatin auttaa kanaviston puhtaana pitämisessä, mutta suodatin on muistettava pestä joka toinen kuukausi (esim. astianpesukoneessa). Huomaa, että ilmaa kierrättävät aktiivihiilisuodattimilla tms varustetut liesipuhaltimet eivät vaihda ilmaa. Ne poistavat ilmasta vain eräitä epäpuhtauksia muuttamatta ilman happi- tai kosteussuhteita. Eräissä kerrostaloissa on seinään mahdollista järjestää raitisilmaventtiilit, jotka yhdessä säädetyn poistoilmajärjestelmän kanssa luovat edellytykset riittävälle ilmanvaihdolle.
Asu terveellisesti – vaadi sisäilmasto omilla ehdoillasi!
[/sixcol_four] [sixcol_one_last] [/sixcol_one_last]