Esimerkkejä

Sivua päivitetään juuri

Esimerkkejä toteutetuista kylpyhuoneratkaisuista

Huomaa, että remonttien toteuttamisesta on jo aikaa ja hinnat saattavat olla muuttuneet!

Esimerkki 1

Ennen remonttia Remontin jälkeen
   

Yleinen kylpyhuone 60-luvun elementtikerrostaloissa. Ennen remonttia tilassa muovitapetit ja muovimatto, vanha, vettä tuhlaava WC-istuin, kaksiotehana, joka palveli sekä pesuallasta että kylpyammetta, valurautainen, naarmuuntunut kylpyamme, pesualtaan yläpuolella peili ja lankahylly sekä pallovalaisin. Lämpimällä käyttövedellä toimiva lämpöpatteri ammeen etulevynä.

Kylpyhuone purettiin täysin ”betonille”. Amme jouduttiin rikkomaan lekalla neljään osaan, jotta se saatiin ulos kylpyhuoneesta. Seinät ja lattia tarkistettiin mahdollisten vesivaurioiden takia ja vähäiset vauriot korjattiin. Seinät ja lattia tasoitettiin ja vesieristettiin. Isännöitsijä tarkisti vesieristyksen (Tässä tapauksessa taloyhtiö maksoi vesieristystyön.)

Seinät ja lattia laatoitettiin ja katto paneloitiin kuusipanelilla.

Putkivedot tehtiin pintavetoina kromatuin osin. Haaroitettiin liittymät erikseen pesukoneelle (kylmävesi), suihkulle (termostaattisekoittaja, hierova suihku) ja pesualtaalle (Bide-hana). Patterin sijaan asennettiin kromattu kuivauspatteri ja lattialaatan alle matalajännitteinen sähkölämmitys.

Ammeen tilalle tuli viistokulmainen suihkukulma, joka jätettiin alta osin tiivistämättä niin, että suihkuvedet kulkeutuivat lattiakaivoon. WC-istuin uusittiin. Vanhan pesualtaan tilalle asennettiin 55 cm leveä kalusteryhmä, jossa oli allaskaappi, peilikaappi, loisteputkivalaisin pistorasialla ja vikavirtasuojakytkimellä. Ovensuuhun saatiin mahtumaan korkea kaappi, jossa oli pyykkikori.

Ammeelta säästyneeseen tilaan saatiin pesukoneelle paikka ja koneen yläpuolelle kuivauspatteri. Pesukoneen poistovesi johdettiin joustavalla letkulla suoraan lattiakaivoon eli pyykinpesukone asennettiin kiinteästi. Pesukonetta varten asennettiin uusi, maadoitettu pistorasia hyödyntäen peilikaapin vikavirtasuojaa.

Tilan toimivuutta lisättiin näyttävillä koukuilla ja telineillä, pikkupyykin kuivaamiseksi kiinnitettiin seinään ”oskarin oksa”.  Värikäs matto ja värikkäät pyyhkeet ja sitten vain nauttimaan.

Kustannukset: Työt ja rakennustarpeet 5400€
Kalusteet ja tarvikkeet 4400€

 

Esimerkki 2

Ennen remonttia Remontin jälkeen
 

60/70-luvun vaihteessa rakennetun omakotitalon WC-tila oli alkuperäisessä kunnossaan. Muovimatto lattiassa, seinät maalattua betonia, pesuallas, peili ja sen päällä pallovalaisin sekä WC-istuin (hankalassa paikassa).

Tila tyhjennettiin ja WC-istuimen viemärin paikkaa siirrettiin. Työ oli iso ja pölyinen ja onnistui sen ansiosta, että alapuolella oli kellaritila.

Seinät ja lattia laatoitettiin, katto maalattiin valkoiseksi. Ilmanvaihto toimi painovoimaisesti ja talvella yleensä väärinpäin tehden tilasta hyvin kylmän. Venttiilin paikalle asennettiin pieni ja hiljainen tuuletin, joka käynnistyy aina, kun valot sytytetään.

Ainaisesta tilanpuutteesta päätettiin päästä eroon ja oven vastaiselle seinälle rakennettiin 40 cm leveästä kaapista ja 83,5 cm leveästä ryhmästä toimiva ja näyttävä kaapisto.

WC-istuin vaihdettiin uuteen vesipihiin malliin. Tarvikkeilla ja tekstiileillä hoidettiin viimeistelyt ja tilasta tuli toimiva, viihtyisä, lämmin ja valoisa.

Suurin osa töistä tehtiin itse.

Kustannukset: Työt ja rakennustarpeet 2000€
Kalusteet ja tarvikkeet 4400€

 

Esimerkki 3

Ennen remonttia Remontin jälkeen
 

Yleinen kylpyhuone 70-luvun elementtikerrostaloissa. Kalusteiden sijoittelussa variaatioita. Esimerkiksi amme monissa pitkällä sivulla. Tässä tapauksessa kylpyamme ikkunaseinällä. Amme haluttiin suihkutilaksi, mutta normaalikokoisen suihkukulman asennus olisi ollut vaikeata ikkunan takia. Siksi päädyttiin liukuoviseinään – tilaahan kylpyhuoneessa on. Seinissä muovitapetit (huonokuntoiset) ja lattiassa muovimatto). Ikkunan sisäpuite oli vaurioitunut kosteudesta.

Tila tyhjennettiin, amme vietiin mökille, muovitapetit ja -matto poistettiin. Ikkunan sisäpuite vaihdettiin. Katto, ovi ja uusi ikkunan puite maalattiin, seinät kuivattiin ja tasoitettiin. Taloyhtiön edustaja tarkasti vesieristykset (tällä kertaa taloyhtiö maksoi vesieristys- ja kuivaustyön).

Seinät laatoitettiin, WC-istuin vaihdettiin kaksitoimiseen, vettä säästävään (taloyhtiö maksoi WC-istuimen vaihdosta 200 €).  Hanat vaihdettiin näyttäviksi yksiotehanoiksi (taloyhtiö maksoi normaalitasoa olevien yksiotehanojen hinnan verran uusista hanoista).

Kaapisto 90 cm kunnollisin kaapistoin ja valoin, valumarmorisella tasoaltaalla. liukuoviseinä karkaistua turvalasia. Tarvikkeet ja tekstiilit.

Kustannukset: Työt ja rakennustarpeet 4500€
Kalusteet ja tarvikkeet 3900€

 

KUVIA ERILAISISTA KOHTEISTA
      
       
Tämä 50-luvulla rakennetussa kerrostalossa oleva kylpyhuone on remontoitu kahdesti; ensin seinät laatoitettu, amme poistettu ja hanat (ja eräät putkivedot) uusittu vanhemman ihmisen tarpeisiin, ja myöhemmin asennettu kaapit, maalattu katto, ja asennettu suihkuseinä. Myös hanat modernisoitiin. Huomatkaa jalat kaapistojen alla; seinä ei ole kovin kantavaa paksun rappauksen takia. Jalat mahdollistivat myös korkean kaapin kiinnittämisen vain kahdella ruuvilla, jotka on helppo irrottaa pesukoneen siirtämisen ajaksi.
Erilaiset materiaalit antavat elävyyttä ja lämpöä vessaan.
       
Kaikkien seinien ei tarvitse olla suorakulmaisia. Onnistuneella tilasuunnittelulla ei synny käytäviä tms hukkatilaa, jolloin pieneenkin tilaan mahtuu ihmeen paljon.
     
60-luvun alussa rakennetussa talossa tyypillinen kylpyhuone saatu viihtyisäksi kalusteilla ja monikäyttöiseksi sopivalla mitoituksell