[sixcol_one] [/sixcol_one] [sixcol_four]
Monet ulkomaalaiset hämmästelevät sitä, että Suomessa pestään astiat ja huuhdellaan WC juomavedellä. Me suomalaiset olemme todella onnekkaita, sillä hyvälaatuista vettä riittää – vielä. Veden laatu on nykyään huononemassa ja hinta huimassa nousussa. Motivaatiota tulisi siten löytyä puhtaan veden käytön vähentämiseen.
Veden kulutus vaihtelee asunnoissa 150 – 200 l/vrk henkeä kohden, omakotitaloissa 120 – 160 l/vrk, hlö. Kulutuksen alittaessa 130 l/vrk,hlö pidetään arvoa hyväksyttävänä, mutta, kun vesi maksaa jo luokkaa 4 €/m3, on kaikki tarpeeton kulutus tuhlausta. Kulutuksen alentaminen esimerkiksi 200 l:sta 130 l:an/vrk,hlö merkitsee nelihenkisessä perheessä n. 750 €:n vuosittaista säästöä (mukana säästetty lämpöenergia lämpimän veden valmistamisessa).
Vettä kulutetaan keskimäärin 155 l/henkilö päivässä. Tämä jakautuu suuruusluokiltaan seuraavasti:
- 35 % henkilökohtainen puhtaanapito (55 l)
- 27 % WC:n huuhtelu (40 l)
- 16 % vaatteiden pesu (25 l)
- 13 % astioiden pesu (20 l)
- 6 % ruoka ja juoma (10 l)
- 3 % muu käyttö (5 l)
Kolmasosa käyttövedestä lämmitetään 5 – 12 asteesta keskimäärin 38 asteiseksi.
Astioiden pesu kuluttaa vettä tavasta riippuen:
- astioiden käsin peseminen tiskialtaassa 35 l
- huuhteleminen juoksevalla vedellä 100 – 110 l
- pesu ja huuhtelu juoksevalla vedellä 140 – 150 l
- pesu astianpesukoneessa 30 l
Vedensäästön avainasioita ovat asenteet, kulutustottumukset sekä suora, kulutuksesta riippuva maksuvelvollisuus. Nämä kaikki täyttyvät omakotitaloissa eikä niissä ole enää paljoa tehtävissä. Nykytekniikka antaa kuitenkin monta keinoa veden kulutuksen pienentämiseksi useimmiten ilman käyttömukavuuden alentamista.
- Vesihanojen veden kulutus riippuu käyttöajan lisäksi paineesta ja kalusteen normivirtaamasta. Vanhojen kaksiotehanojen virtaamat ovat hyvin suuret ja oikean lämpöisen veden löytämiseen kuluu aikaa ja vettä. Hanojen vaihto yksiotehanoihin säästäisikin itsensä noin kahdessa vuodessa. Uusimmissa hanoissa on myös maksimivirtaaman rajoitin, jota käytetään lyhytaikaisessa huuhtelussa (käsien pesu tms). Virtaama on tällöin vain 3/4 normivirtaamasta. Yksiotehana on myös käytössä miellyttävämpi, sillä oikean lämpöistä vettä ei tarvitse “hakea”. Vielä yksiotehanaakin vähemmän vettä kuluttaa elektronisesti ohjatut hanat. Tämä uusin tekniikka on jo yleistymässä yleisissä tiloissa ja vähitellen myös yksityiskodeissa.
- Hanoihin on saatavissa myös säästöporesuuttimia, jotka lisäävät painehäviötä ja siten pienentävät virtaamaa. Poresuuttimet sekoittavat ilmaa veden joukkoon, jolloin virtaama tuntuu runsaalta. Suuttimet ovat edullisia ja maksavat itsensä takaisin parissa kuukaudessa.
- Uusissa yksiotehanoissa on usein virtaaman kertasäätömahdollisuus. Virtaaman säätö on suhteellisen yksinkertaista, mutta jos on hiemankin epävarma, kannattaa pyytää ammattimiestä avuksi.
- Suihku on iso kustannustekijä toisaalta suuren normivirtaaman takia ja toisaalta suuren lämmitetyn veden käyttöpaikkana. Veden kulutukseen vaikuttavat suihkussaoloaika sekä suihkupään virtaama. Jälkimmäiseen voidaan vaikuttaa tekniikalla. On olemassa painehäviön lisääjiä, jotka pienentävät virtaamaa, mutta suihkun laatu voi muuttua surkeaksi, sillä suihkupäätä ei ole suunniteltu pienille virtaamille. Suihkussa onkin tärkeätä vaihtaa suihkusuutin, joka on suunniteltu nimenomaan pienemmille virtaamille. Säästösuihku maksaa itsensä takaisin parissa kuukaudessa.
- Kylmästä vedestä kuluu yli kolmannes WC:n huuhteluun. Vanhemmat (-1976) WC:t kuluttavat 9 l/huuhtelu tai enemmän, kun nykyiset WC-istuimet kuluttavat vain 4 – 6 litraa / huuhtelu. Mikäli nykyinen WC-istuin on kunnossa eikä sitä siten kannata vielä vaihtaa vuosiin, on mahdollisuutena asentaa huuhtelutarvetta mukaileva säästösysteemi. Pieniin tarpeisiin riittää 2 litraa ja isommissa tyhjenee koko säiliö. Näin käytetään hyväksi myös WC-istuimen virtausominaisuudet istuimen iästä ja mallista huolimatta.
- Monissa omakotitaloissa on pihamaata koristamassa vanha kaivo. Mikäli kaivossa on vettä, kannattaisi sitä hyödyntää ainakin pihamaan kastelussa.
- Mikäli kaupungin verkoston paine on kovin korkea, kannattaa harkita paineenalennusventtiilin asentamista heti vesimittarin jälkeen. Työ vaatii ammattiasentajan ja kohtuullisen investoinnin.
Niin ja tietenkin kulutustottumusten muuttaminen ja veden turhan “lotrailun” vähentäminen …
Myös vuotava vesihana kuluttaa uskomattomasti vettä – helpostikin kymmenen litraa päivässä. Seuraa siis putkien ja liitosten sekä WC-istuimen kuntoa.
Veden kulutusta ja sen aiheuttamia kustannuksia pystyy siis pienentämään hyvinkin reilusti muuttamatta juurikaan käyttömukavuutta. Ota yhteyttä alan liikkeeseen niin saat lisätietoja ja apua toteutuksessa.
[/sixcol_four] [sixcol_one_last] [/sixcol_one_last]